Toys by Ageวิธีเลือกของเล่นให้เหมาะสมกับอายุของเด็ก

 
     ปัจจุบันของเล่นส่วนใหญ่ที่จำหน่ายทั่วไปจะมีอายุกำกับเพื่อบอกความเหมาะของของเล่นที่เด็กสามารถเล่นได้ ซึ่งถ้าเป็นเรื่องของความต้องการ ความสนใจของลูกน้อยที่มีต่อของเล่น หรือแม้แต่ความก้าวหน้าในพัฒนาการของลูกน้อย ก็จะเป็นตัวช่วยประกอบการตัดสินใจในการเลือกซื้อของเล่นให้กับลูกน้อยได้ในระดับหนึ่ง แต่ถ้าเรานำเกณฑ์อายุมาใช้ในเรื่องของความปลอดภัยแล้ว เกณฑ์อายุที่กำกับไว้กับบรรจุภัณฑ์ จะเป็นสิ่งที่สำคัญและมีประโยชน์มาก เพราะว่าถ้าของเล่นชิ้นนั้นๆประกอบไปด้วยชิ้นส่วนที่เล็กมากจนสามารถเข้าปากได้ อาจจะทำให้เกิดอุบัติเหตุของเล่นติดคออันตรายถึงชีวิตได้ เพราะฉะนั้นจึงเป็นการดีกว่าที่จะเลือกของเล่นตามเกณฑ์อายุที่แนะนำไว้บนตัวผลิตภัณฑ์นั้น
     สำหรับเด็กเล็ก ของเล่นและเพื่อนเล่นที่ดีที่สุดคือตัวคุณพ่อคุณแม่ สมาชิกในครอบครัว หรือคนที่ทำหน้าที่ดูแลคนอื่นๆ เด็กๆจะรู้สึกดีที่ได้เห็นหน้าคุณ ฟังเสียงคุณ หรือเพียงเเค่เค้าได้อยู่ใกล้คุณ และเจ้าตัวน้อยจะชอบมองโมบายหลายสีสันสดใส ฟังเสียงเพลงสบายๆเเละเรียนรู้ที่จะเอื้อมมือไปหยิบจับของเล่น เมื่อเจ้าตัวน้อยโตขึ้นและเริ่มหัดนั่ง เขาก็จะเริ่มคว้าเริ่มหาสิ่งของใกล้ตัวมาเคาะเล่น เช่นของเล่นไม้ที่มีด้ามจับ เป็นต้น
     สำหรับเด็กวัยหัดคลาน จะชอบเล่นกับกล่อง การห่อของขวัญและส่งต่อของขวัญให้คนอื่นจะทำให้พวกเขามีความสุขมากกว่าการที่พวกเขาได้ของขวัญซะอีก นอกเหนือจากนี้ก็จะเป็นของเล่นที่ต่อได้เช่น ตัวต่อ บล็อคไม้ เพื่อสร้างสิ่งต่างๆขึ้นมา สำหรับเด็กผู้หญิงก็จะรวมไปถึงของเล่นแต่งตัว
     เมื่อเด็กโตขึ้น ของเล่นที่เขาต้องการคือของเล่นที่ให้เด็กได้ฝึกการคิดแก้ปัญหาต่างๆ โดยฝึกการใช้จินตนาการ ปริศนาหรือเกมส์ ที่ให้เด็กได้เล่นร่วมกับเพื่อนๆ ของเล่นที่ดีที่สุดสำหรับเด็กในวัยนี้คือ open-ended ซึ่งเป็นของเล่นที่ส่งเสริมให้เด็กเล่นโดยใช้จินตนาการ ความคิดสร้างสรรค์ และทักษาะการแก้ปัญหา ของใช้ในบ้านทั่วไปก็สามารถใช้เป็นของเล่น open-ended ได้ หม้อ กระทะ ถ้วย ชาม พลาสติก ผ้าห่ม หรือแม้แต่ตะกร้าเสื้อผ้า เด็กๆก็จะหาวิธีเล่นได้ด้วยตัวของเค้าเอง อย่างไรก็ตามสิ่งของที่เด็กเล่นได้ก็ควรจะปลอดภัย เช่นห้ามให้เล่นของมีคมทุกชนิด และ สิ่งของชิ้นเล็กเพื่อป้องกันไม่ให้เกิดการติดคอ


How to choose the right toy for your baby

      Many toys have age-range information on their packaging. This can be useful, but in terms of play, it’s only a guide. Your child’s interests and stage of development will probably give you a better sense of what to choose. Age-range information can be important for safety, however – for example, when toys contain small parts that could be swallowed by a baby. In these cases, it’s wise to follow the recommended age-range information.

      For your baby, the best ‘toy’ and play partner is you, a carer or other close family member. Your baby will delight in watching your face, listening to your voice and simply being with you. He/She’ll also enjoy looking at a brightly coloured mobile, listening to a wind-up musical toy or learning to reach for a rattle. When your baby can sit up, he/she might also like things she can bang – a wooden spoon to bang on a pot is every bit as much fun as a purpose-built toy.

      Toddlers love to play with boxes, and often find the wrapping a present comes in more fun than the present itself. Other good choices for toddlers include construction toys and clothing for dress-ups.

      Older children often like to solve problems and use their imagination. Puzzles or games that get your child playing with others are also good choices.
The best toys for children in this age are ‘open-ended’. These are the toys that encourage your child to play using imagination, creativity and problem-solving skills.
everyday household items often make great open-ended toys. Pots and pans, plastic containers, pegs, clothes baskets, blankets ... children can find a way to play with almost anything! One important note – any household items your child plays with should be safe, so avoid sharp objects, or small objects that could cause your child to choke.

cr.http://raisingchildren.net.au

 

 

Age 0 m+

 
Babymoov : Activity nest Babymoov : Babyni Babymoov : Project night light
Oops : My bedtime friend Oop : My doudou friend Oops : My nap friend
Oops : Easy Squeeze Oops : Happy melody Oops : Easy shake Oops : Easy rattle
Oops : Easy move Oops : Easy doudou Oops : Easy friend Oops : Easy ringAge 3 m+ 

                                                      
Oops : On the go friend Oops : Happy light Oops : My strong teeth Oops : Easy teether
Oops : Easy long friend Oops : My bath time friend Oops : My best friend multi-activity toy Oops : My best friend multi-activity toy 2 in 1
Oops : Safe & fun playmat Oops : City / Forest gym Oops : Soft friend big animal Oops : My travel stroller toy

 

Age 6 m+ 

     
Oops : Wooden maracas Oops : Easy sound Oops : Easy click Oops : Easy soft book

 

 

Age 9 m+ 

                                                                                                                               
Oops : Easy go

 

Age 12 m+ 

 
Oops : My life in the forest / city Oops : Easy block Oops : Come with friend Oops : Easy family
Oops : Easy pull Oops : Easy puzzle Oops : Easy shape Oops : Imagine puzzle
Oops : Happy puzzle Oops : The happy house Oops : Rolling friend Oops : Fun forest/city train
Oops : Bath time story Oops : Build a tree/house

 

 

Age 3 yr+ 

                                                                                                         
Oops : Easy jet
Animal planet model : African elephant Animal planet model : African elephant calf Animal planet model : Bengal tiger Animal planet model : Giraffe
Animal planet model : Giraffe calf Animal planet model : Tiger cub standing Animal planet model : Lion cub playing Animal planet model : Black panther
Animal planet model : White tiger cub standing Animal planet model : White tiger Animal planet model : Leopard Animal planet model : White tale deer buck
Animal planet model : Timber wolf standing Animal planet model : Timber wolf walking Animal planet model : European Elf / Moose Animal planet model : American bald eagle
Animal planet model : Red fox Animal planet model : White&Brown rabbit Animal planet model : Squarrel Animal planet model : Hedgehog
Animal planet model : Polar bear Animal planet model : Polar cub walking Animal planet model : Polar sitting